top of page

טיפול באמצעות אמנויות

תמונה6_edited_edited_edited.png

טיפול באמצעות אמנות היא שיטת טיפול בנפש האדם אשר עושה שימוש בכלים מן האמנות החזותית כחלק מתהליך פסיכותרפי. המטופל מתנסה ברעיונות, מחשבות, אירועים אשר מספרים את הסיפור הנפשי במרחב בטוח מבלי שיחווה מאיים ומציף.

תהליך היצירה מעגן בתוכו אינטגרציה של עוררות רגשית וחושית יחדיו,  משמשת ככלי לביטוי סמלי למה שנחווה עוד לפני שנמצאו המילים וגורמת לחוויה אסתטית- סנסורית-תרפויטית.

 

 תהליך היצירה מספק בעבורי מידע רב על המטופל עוד לפני שהתחילה בינינו תקשורת מילולית.

 באיזה חומרים הוא בוחר? באיזה אופן הוא ניגש ליצירה? האם הוא ידע מראש את אשר יעשה או היצירה ספונטנית וחופשית? פרטים אלה מספרים לי על מאפייניו האישיותיים בעוד שפת גופו והמבע יספרו לי על חווייתו הרגשית. במידע חשוב זה אני מחזיקה ומשקפת בהזדמנות המתאימה כחלק מתהליך גילוי העצמי של המטופל.

 

אני מזמינה באמצעות היצירה לקיים דיאלוג על תהליך, על התוצר ואפשרות לפרשנות שבסופה גם מובילה לתובנה.

יחד עם זאת חשוב לדעת כי דיבור ישיר על רגשות ומתן פרשנויות לעיתים יכול לקחת זמן. הדבר תלוי בבשלותו הרגשית של המטופל.

טיפול באמנות עובד בשני מישורים:

 האחד הוא סמלי ולא מילולי המאפשר תהליך עיבוד  של  חוויה רגשית.

 האחר הוא מישור גלוי המזמין דיבור ארגון ותובנה על עולמו הפנימי של הילד.

לעיתים את הדיבור הקונקרטי נעשה בהדרגה, קודם נדבר בהרחקה, ניצור סיפור שעולה מתוך היצירה ובהמשך ניצור את ההקשר ונאפשר שיח על היצירה והאופן בו היא מדברת את עולמו הפנימי.

 

למי מיועד הטיפול?

טיפול באמנות מתאים לעבודה עם ילדים ונוער בתפקודים שונים ורמות יכולת שונה, זו דרך יעילה לחקור את העולם וכן  עובדת על פיתוח מיומנויות תקשורת, הדדיות קידום הערכה עצמית וביטחון עצמי.

על התהליך הטיפולי:

1. פגישות הראשונות מוקדשות לתהליך הערכה והיכרות הכולל פגישת הורים והגדרת מטרות טיפוליות. 

3. תוך ביסוס אמון וביטחון נקיים רצף טיפולי  ממוקד מטרות.

4. סיום טיפול עם הטבה של סיבת הפנייה.

  • נקיים אחת לשלושה שבועות מפגש הורה-מטפל:  אתם בטח מכירים את המושג הדרכת הורים אך השם אף פעם לא דייק את מהות המפגש עבורי ולכן אני בוחרת לקרוא לו מפגש הורה- מטפל. מפגש זה מהווה מרחב של חשיבה משותפת באמצעות  מנטליזציה על החוויה הרגשית של הילד למה הוא זקוק, מה יכול לעזור לו להפחתת הסימפטומים לצד שיפור החוויה הרגשית וכיצד ניתן לתרגם את ההבנות שלנו לכדי יישום בפועל.

bottom of page