top of page

אוטיזם וטיפול רגשי

בשנים האחרונות בחרתי לעבור התמקצעות בעבודתי עם ילדים עם אוטיזם. הדבר המשמעותי שלמדתי והבנתי מתוך חדר הטיפול היא כמה ילדים מכל הספקטרום רוצים להיות בקשר עם אדם משמעותי וכמה הם נתרמים ממנו לטובת למידה התפתחות והשגת אבני דרך משמעותיים.

עובדה מעניינת היא שהצורך להיות בקשר בטוח וקרוב הינו צורך הישרדותי אשר מולד וקיים בכול אחד מאתנו.

כאן נשברה לי אחת הסטיגמות הגדולות שאני בעצמי החזקתי לפני היכרותי עם עולם הספקטרום האוטיסטי.

נחשפתי  לעולם רגשי, לרצון להיות נאהב, ליכולת להרגיש קרבה, לצורך להיות מוכל, לצורך בקשר עם דמויות נוספות, רצון ליצור חברויות ולהיות חלק ממעגל חברתי קרוב.  
כלפי חוץ הרבה פעמים אלה לא באו לידי ביטוי, פגשתי בפערים בין הצורך לקשר לבין התנהגות מכונסת שלעיתים דחתה ניסיונות לאינטראקציה, כתוצאה מכך נוצרה התחושה כי אינם רוצים בקרבה. כאן למדתי לעשות את ההבדלה בין אינם רוצים אלא אינם פנויים לקשר וזקוקים להתאמות והתכווננות מסוימת על מנת שיצליחו לקיים אינטראקציה הדדית רציפה.

להיות  עם אוטיזם משמעות הדבר להיות בעל שונות נוירולוגית המתבטאת  במוח אשר מקבל ומעבד מידע  בצורה ייחודית, בעקבות כך חווית העולם נחווית בעוצמות שונות המתאפיינות בתגובתיות יתר או בתת תגבותיות בגלל רגישות פיזית ורגשית מכמות ואופן המידע שמתקבל מהסביבה.

התמודדות זו מורכבת איננה פשוטה ואף מציפה, יתרה מזאת על מנת להצליח לקיים תהליך של למידה ויסות רגשי ופיזי הם הבסיס לכך. למעשה תהליך רכישת המיומנויות יהיה קודם כל מתוך מצב רגשי של רווחה נפשית.

על מנת להיות ברווחה נעבוד בטיפול על פי שלבים ההתפתחותיים הרגשיים הבאים:

  • יכולת להיות בוויסות רגשי

  • יחסי אמון וביטחון- התקשרות בטוחה.

  • יכולת של חקירה משחק ויצירה

  • יכולת לעשות מנטליזציה.

 

בטיפול הרגשי עם ילדים על הספקטרום אני עובדת לפי מודל הDIR-  אשר ההתערבות הטיפולית שלו נעשית מתוך הבנה של השלבים ההתפתחותיים הרגשיים בו הילד נמצא והעבודה נעשית במקביל במספר שלבים התפתחותיים.

הטיפול הרגשי נעשה בהתאם להערכת השלבים ההתפתחותיים ונסוב סביב היכולת ליצור קשר בטוח, אינטימי, הדדי, פיתוח יכולת להבנה רגשית, מיומנויות משחק ומשחקיות, חשיפה לאופני חקירה, סיגול טכניקות לוויסות עצמי ועוד.

bottom of page